Polecam całym serduchem! :) Składniki: - 380 g mąki pszennej tortowej - 150 g masła - 3 jajka - 150 g cukru - 200 ml soku pomarańczowego ( może być świeżo wyciśnięty, może być kupny ) - skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 2 łyżeczki proszku d pieczenia - około 550 g śliwek ( waga po wypestkowaniu ) Kruszonka: - 90 g mąki pszennej - 50 g masła - 50 g cukru - 1,5 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Kruszonka: W naczyniu wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodawać suche składniki na zmianę z sokiem z pomarańczy, w kilku turach, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera ). O tej porze roku, kiedy na straganach i w sklepach śliwek w bród, nie można nie upiec choć raz takiego prostego, wręcz klasycznego placka ze śliwkami :). Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( ucierać około 10 minut, na najwyższych obrotach miksera ). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piec w temperaturze 170°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek ( śliwki układamy rozcięciem ku górze ), jedna przy drugiej. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.