Domowy sok z jeżyn Oto prosty przepis na sok z jeżyn ok. 1 kg dojrzałych jeżyn 1 – 1,5 szklanki białego cukru 0,25 szklanki wody Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub galaretki na zimę. Tym razem proponuję przepis na sok jeżynowy, który może być wykorzystany bezpośrednio po przygotowaniu lub zapasteryzowany i odstawiony na zimę. Gotujemy na małym ogniu pod przykrycie ok. 15 minut lub aż owoce całkowicie się rozpadną. Opłukane i oczyszczone jeżyny wsypujemy do dość dużego rondla o grubym dnie i lekko ugniatamy widelcem tak, żeby puściły trochę soku, ale żeby nie uszkodzić pestek. Jeżeli sok chcemy spożywać na bieżąco warto po wystudzeniu przechowywać go w lodówce.