Łatwe Liczba porcji: 2 Pizza na cieście z kalafiora Kiedy zamawiasz pizzę i usłyszysz pytanie na jakim cieście powiedz, że chcesz pizzę na cieście z kalafiora! Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut Krok 5 Kiedy placek się przypiecze, wyciągnij go z pieca, posmaruj sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, na nich rozłóż porwaną na kawałki mozzarellę oraz pokrojonego w plastry pomidora. Przepis pochodzi z serwisu Tasty.co Składniki: Średniej wielkości główka kalafiora 1 duże jajko lub dwa małe 1/2 szklanki mąki jaglanej albo migdałowej 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 3 łyżki sosu pomidorowego (np. według tego błyskawicznego przepisu) Kulka mozzarelli Kawałek chorizo – 15-20 cm Duży pomidor Przygotowanie: Krok 1 Wyłóż na nią ciasto do pizzy, uformuj kulę, a następnie rozpłaszcz rękami tworząc okrągły placek o średnicy około 20 cm, z wyższym rantem na brzegach. Następnie przestudź, wyłóż masę na ściereczkę (uważaj, bo kalafior jest bardzo gorący!) ściśle zawiąż skręcając luźne końce i odciśnij całą wodę. Kalafiora umyj, podziel na różyczki i razem z pokrojonym głąbem włóż do misy malaksera. Krok 2 Przełóż zmiksowanego kalafiora do misy i wstaw do mikrofali na 3 minuty. Wygląda jak pizza, smakuje jak pizza, ale jest znacznie zdrowsza od klasycznej wersji. Pizza z komosy Pizza z kurczaka Kalafiora możesz też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Krok 3 Do kalafiorowej masy dodaj pół szklanki startego parmezanu, łyżeczkę oregano, sól do smaku i wymieszaj.