Zobacz przepisy na pozostałe obiady z tego tygodnia Składniki: - Polędwiczka wieprzowa - 250 g brukselki - Mały słodki ziemniak - 250 g dyni - Pół szklanki pęczaku - Mała dymka - 1 łyżka oleju roślinnego - Kilka łyżek posiekanego szczypiorku - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka majeranku Marynata: - 1 łyżka sosu sojowego - ½ łyżeczki miodu - ½ łyżeczki soku z cytryny - ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Pomysł na to danie zaczerpnęliśmy z jednego z naszych ulubionych blogów – fitmencook.com z tym, że ziarna faro i ryż (z oryginału) zastąpiliśmy pęczakiem, a zamiast kurczaka upiekliśmy aromatyczną polędwiczkę. Pęczotto, które robi się samo Przygotowanie pęczotto z pieczonymi warzywami jest super proste: wkładasz do piekarnika pokrojone warzywa i przyprawione mięso, gotujesz pęczak, potem łączysz składniki i możesz delektować się niezwykle pożywnym i zdrowym obiadem. Pęczotto z pieczonymi warzywami to jedno z tych dań, które wymaga tylko wymieszania składników. Warzywa wyjmij z piekarnika i wymieszaj z kaszą pęczak. Smacznego! Ps. To pęczotto z pieczonymi warzywami doskonale nadaje się do mrożenia – będzie smakowało tak samo dobrze. Krok 6 Polędwiczkę wyjmij z piekarnia, przestudź, a następnie pokrój w plastry. Wsyp do rondla z podsmażoną cebulką, zamieszaj i praż przez 4-5 minut, często mieszając. Następnie zalej szklanką wody i gotój pod przykryciem 15-20 minut, aż pęczak będzie miękki. Możesz ją obrać i pokroić w kostkę, ale oddzielanie twardej, surowej skóry to ciężka robota. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Krok 3 Polędwiczkę zawiń w folię aluminiową, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Podawaj z polędwiczką i dowolną sałatą. Dynię pokrój w cienkie łódeczki (max 2 cm szerokości).