Murzynek, polska konkurencja dla amerykańskiego brownie Składniki potrzebne na murzynka: 1 kostka margaryny lub 25 dag masła 2 szklanki białego cukru 2 szklanki mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki naturalnego kakao pół szklanki wody, soku owocowego lub wina esencja waniliowa lub mały cukier waniliowy szczypta soli Murzynek to ciasto czekoladowe, które gościło na polskich stołach zanim pojawiło się amerykańskie brownie. Gdy masa jest już chłodna dodać 2 szklanki przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Do rondla o grubym dnie wsypać 2 szklanka cukru, 4 łyżki kakao, dodać margarynę oraz wodę, sok lub wino i wanilię. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepłe, trzeba nakłuć go dość grubym szpikulcem, aby powstały głębokie otwory. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Oto tradycyjny przepis na murzynka pochodzący z lat 80. ubiegłego wieku.