English version Braised chicken with baby potatoes and spinach (2-3 servings) Ingredients: 2 tbsp of clarified butter 2 chicken legs, thighs and drumsticks separated 1 tsp smoked paprika 2 tsp herbed de Provence 3-4 baby potatoes, washed, scrubbed and quartered 4 garlic cloves, minced 2 medium tomatoes, diced 1 big handful fresh baby spinach 1 tsp red pepper flakes 250 ml chicken stock 250 ml double cream 1 cup Parmesan cheese, grated salt and pepper Preparation: Rub chicken pieces with herbes de Provence, salt and pepper. Składniki: 2 łyżki masła 2 udka z kurczaka, pałki i nadudzia oddzielnie 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 średnie młode ziemniaki,wyszorowane i pokrojone w grubszą kostkę 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę 1 duża garść świeżego, młodego szpinaku 1 łyżeczka płatków chilli 250 ml bulionu drobiowego 250 ml śmietanki 36% 1 szklanka startego parmezanu sól i pieprz Przygotowanie: Jeżeli tak jak ja jesteś fanem kurczaków z różnościami szczególnie w sosach, polecam też kurczaka zapiekanego ze szparagami, kurczaka z papryką i pieczarkami w słodkim, winnym sosie, jak i w wersji light z młodymi warzywami i chorizo, pycha! W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu 1 łyżkę masła , włóż kurczaka i obsmaż do ładnego zarumienienia, przez około 4-5 minut z każdej strony po czym przełóż na talerz. Dodaj do tej samej patelni resztę masła, wrzuć czosnek, paprykę, szczyptę ziół prowansalskich i ziemniaki i smaż przez 2 do 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Add remaining tablespoon butter in the same pan, add garlic, paprika, pinch of herbes de Provence, then add potatoes and saute for 2 to 3 minutes. Next add double cream, grated Parmesan cheese, spinach and chili pepper flakes, then reduce heat to low and simmer for 2 to 3 minutes. Ponownie włóż kurczaka do patelni, podsmażoną skórką do góry i gotuj całość przez 10-15 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a ziemniaki zmiękną. Po tym czasie dodaj śmietankę, parmezan, szpinak i chili, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 2 – 3 minuty. Kurczak duszony z młodymi ziemniaczkami, szpinakiem i pomidorami, w delikatnym sosie serowo-śmietanowym na pewno zachwyci całą rodzinę.