Źle pod względem krojenia, jeszcze raz muszę to zaznaczyć, bo smakowo jabłecznik jest bardzo fajny. 200 g masła 150 g brązowego cukru 3 jajka 200 g mąki 3 łyżki mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 słodkie jabłka szczypta cynamonu skórka otarta z 1 cytryny W kategorii ciast tygodniowych, zwyczajnych, takich typowo do herbaty, gdy chce nam się czegoś słodkiego, oceniłabym go dość wysoko, ale jeśliby wziąć pod uwagę przygotowanie go dla gości… W smaku wyszedł bardzo dobry i wilgotny, natomiast dosyć ciężko się kroił i z lekka mi się kruszył. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując kilkanaście sekund, aż jajko dokładnie wkręci się do masy. Następnie, zmniejszając obroty miksera, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową oraz mleko. Oprószamy je cynamonem, mieszamy, a następnie wykładamy na wierzch ciasta, lekko je w nie dociskając.