Zacznijmy od tego czym jest to gotowanie na parze.
To naprawdę świetny sposób na przyrządzenie smacznego, ale co najważniejsze bardzo zdrowego posiłku.
Gotowanie na parze ma same zalety.
Produkty przygotowane w ten sposób są nie tylko smaczne, ale także zachowują cenne wartości odżywcze.
Wielkim plusem jest to, że potrawy przygotowane na parze nie ociekają tłuszczem i nie są rozgotowane.
Za to z pewnością są sprężyste i jędrne.
Warto zamiast gotowych przypraw, które zawierają chemiczne dodatki, używać tylko świeżych ziół.
Najważniejsze w gotowaniu produktów na parze jest to, że:
- produkty zachowują większość witamin i składników odżywczych,
- produkty nie rozgotowują się, pozostają świeże i jędrne,
- produkty zachowują swój naturalny, piękny kolor,
- produkty gotowane na parze nie ociekają tłuszczem, dzięki czemu są mniej kaloryczne i zdrowsze,
- nie musisz się martwić, że przypalisz potrawę.
Aby przygotować zdrowy i smaczny posiłek na parze, warto mieć odpowiedni sprzęt.
W marketach elektronicznych bez problemu znajdziesz odpowiedni dla siebie sprzęt w przystępnej cenie.
Do wyboru masz różne warianty:
- klasyczny garnek do parowania czyli parowar,
- parowar elektryczny,
- parownik bambusowy do gotowania na parze,
- pojemnik do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej,
- sitko do gotowania na parze.
Jednak jeżeli nie mamy odpowiedniego sprzętu oraz nie chcemy wydawać pieniędzy to trzeba zaznaczyć, że i tak możesz ugotować coś na parze!
Jest to jak najbardziej możliwe.
Wystarczy mieć stalowe sitko czy durszlak.
Wystarczy umieścić sitko na garnku z wodą, a na jego powierzchni rozłożyć produkty.
Ta metoda ma jednak jeden minus. Nie masz możliwości przygotować naraz całego obiadu jak w przypadku wielopiętrowych urządzeń do gotowania na parze.
Jednak jeżeli dopiero chcesz spróbować potraw gotowanych na parze to takie sitko czy durszlak będzie wystarczające.
Garnek stawiamy na kuchence i wlewamy do niego wodę.
Doprowadzamy ją do wrzenia.
Kładziemy na garnek durszlak lub sitko, rozkładamy produkty, które chcemy ugotować, a na koniec przykrywamy garnek pokrywką.
Pamiętaj tylko, aby poziom wody nie sięgał sitka.
Sprawdź sama!
Ugotowane w ten sposób warzywa czy np. ryż będą o wiele smaczniejsze niż te ugotowane w wodzie.
Jeżeli posmakują Ci takie potrawy i spodoba Ci się ten sposób gotowania to koniecznie zainwestuj w parowar.
JAK DŁUGO GOTOWAĆ WARZYWA NA PARZE?
Jeżeli zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem na parze i zastanawiasz się jak długo należy gotować różne warzywa, to poniżej przedstawiamy krótką listę z orientacyjnym czasem gotowania.
- brokuły w różyczkach – 15 minut,
- ziemniaki w talarkach – 20 minut,
- kalafior w różyczkach – 12 minut,
- papryka w paskach – 10 minut,
- marchew w plasterkach – 15 minut,
- cebula w całości – 35 minut,
- fasola szparagowa – 10 minut,
- kukurydza w kolbie – 20 minut,
- bakłażan w plastrach – 15 minut,
- burak w plastrach – 25 minut,
- dynia w kosteczkach – 8 minut,
- świeże szparagi – 13 minut,
- świeży szpinak – 10 minut,
- młode ziemniaki w mundurkach – 40 minut.