Na początku trzeba wyjaśnić czym jest maniok.
To bardzo popularne warzywo w Ameryce Środkowej, a także w państwach azjatyckich oraz afrykańskich.
To taki odpowiednik naszych ziemniaków.
Maniok zawiera bardzo dużo węglowodanów.
Właśnie z manioku produkowana jest granulowana skrobia czyli tapioka.
Ze względu na dużą zawartość skrobi, maniok jest warzywem bardzo sycącym.
Nie zawiera tłuszczu i jest polecany dla osób wykonujących ciężką fizyczną pracę.
Zawiera bardzo dużo witaminy A oraz witaminy C.
To także świetny źródło wapnia, potasu oraz żelaza.
Regularne jedzenie manioku wspomaga procesy trawienne.
Jest to warzywo szczególnie polecane osobom, które mają problemy z nadkwasotą żołądka.
Dodatkowo reguluje rytm wypróżnień i pomaga osobom cierpiącym na wzdęcia.
Świetnie radzi sobie z częstymi zaparciami, a także z często nawracającymi biegunkami.
Spożywanie manioku pielęgnuje naszą skórę oraz oczyszcza nasz organizm.
Oprócz tego wspomaga produkcję płytek krwi i usprawnia krążenie krwi.
Dzięki temu zapobiega w tworzeniu się zakrzepów.
Redukuje także ilość kwasu moczowego, który krąży w naszym krwiobiegu.
Dzięki temu walczy z artretyzmem.
Spożywanie manioku obniża poziom złego cholesterolu dzięki zawartości resweratrolu.
Jedyny minus to to, że w maniok w połączeniu z niektórymi produktami może prowadzić do nadwagi.
Zastosowanie tego warzywa jest szerokie.
Stare warzywa wykorzystuje się do produkcji mąki oraz kaszy.
W kuchni możemy także wykorzystać jego sok oraz liście.
Jednak trzeba zaznaczyć, że maniok w surowej postaci jest rośliną trującą.
Zawiera glikozydy cyjanogenne, które w organizmie człowieka przekształcają się w kwas pruski, a ten z kolei jest bardzo trującym związkiem.
Jednak wystarczy poddać maniok obróbce cieplnej, a wszystkie te substancje zginą.
Manioku używa się także do walki z alergią różnego pochodzenia.
Zawiera substancje, które mają świetny wpływ na układ odpornościowy.
Maniok pomoże także w zdezynfekowaniu rany dzięki silnym właściwościom bakteriobójczym.
Jeżeli chodzi o przyrządzanie tego warzywa to trzeba przyznać, że maniok jest dość wymagający.
Na początku musimy obciąć jego końcówki, a także zdjąć skórkę.
Do tego najlepiej sprawdzi się bardzo ostry nóż.
Do gotowania przecinamy warzywo wzdłuż. Dzięki temu maniok ugotuje się znacznie szybciej.
Przed samym gotowaniem należy bardzo dokładnie umyć warzywo pod bieżącą wodą.
Maniok można także wykorzystać do przygotowania chleba.
Do tego potrzebne jest tylko wspomniane warzywo oraz sól.
Jednak przygotowanie takiego chleba jest dość czasochłonne, ponieważ wszystkie trujące substancje z manioku muszą zostać dokładnie wypłukane.
Ciekawym pomysłem na wykorzystanie manioku w kuchni jest przygotowanie z niego frytek.
To świetna opcja dla osób praktykujących dietę bezglutenową.
W połączeniu z żółtym serem otrzymamy świetne połączenie smakowe.