Krówka jabłkowa ( bez pieczenia )

Aleksandra
Ciasta
04.09.2018 10:24
Krówka jabłkowa ( bez pieczenia )

Składniki na masę krówkową: 1 puszka masy krówkowej/kajmaku ( masa netto -510 g ) 200 g masła, w temperaturze pokojowej Składniki na masę jabłkową: 800 - 900 g jabłek ( waga po obraniu ), najlepiej odmiany kwaskowej 1 galaretka cytrynowa 2 - 3 łyżki cukru ( lub więcej, do smaku ) Składniki na masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) + 50 ml zimnej wody Ponadto: około 500 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej Wykonanie: Blachę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie żelatynę postawić na palniku i podgrzewać do całkowitego jej rozpuszczenia ( należy uważać, aby żelatyna się nie zagotowała, gdyż straci wówczas swoje właściwości żelujące ). Wymieszać z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu często mieszając, aż zaczną się rozpadać i przypominać marmoladę. Na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników ( w razie potrzeby przycinając je ). Tak zahartowaną żelatynę wlać do śmietany mieszając energicznie rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach. Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na sztywno. Nazwałam je Krówką jabłkową, ponieważ składa się z warstwy kremu kajmakowego i masy z jabłek i galaretki. Śmietanę wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników, wyrównać. Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników, wyrównać. Wystudzoną masę jabłkową wyłożyć na herbatniki. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i umieścić w garnku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2018/09/krowka-jabkowa-bez-pieczenia.html