Kasza gryczana z sadzonymi jajkami Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 duża szalotka lub cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 3-4 wiejskie duże jaja sól pieprz tłuszcz do smażenia świeża natka do posypania dania opcjonalnie płatki chili Wykonanie: Szalotkę i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy. Bardzo lubię takie szybkie obiady, przygotowane dosłownie w kilka chwil, w których wykorzystujemy produkty z poprzedniego dnia. Na pewno każdy z Was już nieraz jadł kaszą z sadzonymi jajkami na obiad. Tym razem do mojego dania użyłam kaszy gryczanej, którą ugotowałam dzień wcześniej na obiad, i która nie została zjedzona cała. Są to dania ugotowane zgodne z zasadą zero waste w kuchni, czyli zasadą niemarnowania żywności. Tym razem nieco ją urozmaiciłam, bo podsmażyłam ją z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. W każde zagłębienie wbijamy po jednym jaju, uważając, aby się nie rozlało.