Jedna porcja zawiera – E: 250kcal, B: 9g, T: 10g, W: 30g Składniki na 3 porcje: – 6 kromek chałki lub zwykłego chleba – 100ml mleka – 2 jajka – 1 łyżka cukru trzcinowego/ksylitolu – do smażenia: masło klarowane czasami ze zwykłego chleba, czasami z tostowego, ale najlepsze wychodziły z chałki – szczególnie tej, z największą ilością kruszonki. Gdy masło zacznie skwierczeć, wkładamy kromki (tyle ile się zmieści na patelni) i smażymy przez ok. 2-3 minuty, przewracamy na drugą stronę i dalej smażymy. Tosty możemy podać ze świeżymi owocami skropionymi sokiem z cytryny oraz polać je syropem klonowym, roztopioną gorzką czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Dodatkowo: – to, co lubcie, np. banan, borówka, gorzka czekolada, sok z limonki 🙂 Polecam wypróbować również tosty francuskie na słono z serem i szynką. W głębszym talerzu widelcem roztrzepujemy jajka z dodatkiem mleka i cukru.