Szarlotka z kratką

Ciasta
29.08.2018 9:15
Szarlotka z kratką

Kiedy przygotowuję szarlotkę to znak, że jesień już blisko ; ) Miało być tradycyjnie – szarlotka na kruchym cieście z kratką, ale w związku z inwencją synka wyszło bardziej oryginalnie ; ) Samego ciasta zachwalać Wam nie muszę, klasycznie i pysznie, najlepiej podawać na ciepło (kolejnego dnia można podgrzać w piekarniku) obowiązkowo z dodatkiem lodów śmietankowych lub waniliowych. Przełożyć na rozgrzaną teflonową patelnię, dodać sok z cytryny i prażyć na małym ogniu przez ok. 10-15 minut do czasu aż jabłka zmiękną i konsystencją będą przypominać mus z kawałkami owoców. Składniki (forma na tartę o średnicy 24 cm): - 300 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - 250 g zimnego masła - 1 jajko (wielkość L) - 2 ugotowane żółtka Mąkę i masło przełożyć do misy miksera, posiekać nożem. Składniki na nadzienie: - 4 duże jabłka - sok z cytryny - 1-2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małe kawałki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować schłodzone ciasto na kształt przypominający koło (większe niż nasza forma). Pozostałą część ciasta ułożyć na wierzchu w formie pasków lub dowolnych innych kształtów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/szarlotka-z-kratka/