Składniki: 300 g płatków owsianych górskich 100 g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych 4 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 150 g syropu klonowego lub miodu szczypta soli 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii opcjonalnie 1/3 szklanki prażonych, pokruszonych ziaren kakaowca 100 g suszonych wiśni lub żurawiny 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać płatki owsiane i orzechy, wymieszać. Nie ma nic lepszego niż domowa granola na rozpoczęcie dnia : ) Czekoladowa wersja poprawi humor nawet największemu śpiochowi, świetnie smakuje z dodatkiem kefiru lub mleka, czy jogurtu. W niewielkim garnuszku podgrzać kakao, cynamon, syrop klonowy, sól, olej i ekstrakt z wanilii. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Czekoladowy syrop wylać na płatki, dokładnie wymieszać.