Szybki stek z sosem kurkowym

Malgorzata
Obiad
21.08.2018 11:10
Szybki stek z sosem kurkowym

2 steaks of your choice 250 g chanterelle mushrooms, cleaned 1 tablespoon vegetable oil 1 tablespoon butter 1 onion, diced 2 cloves garlic, minced 1/2 cup dry white wine 1 cup heavy cream 1/4 teaspoon thyme, fresh or dried salt and pepper to taste chopped parsley for garnish Preparation: Season steaks generously with salt and pepper. Składniki: 2 ulubione steki 250 g kurek, oczyszczonych 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 1 szklanka śmietanki 36% 1/4 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku posiekana pietruszka do podania Przygotowanie: Natrzyj steki od serca solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie zdejmij przykrywkę i gotuj przez 5 minut i dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozgrzej patelnię zwykłą lub grillową i smaż steki, obracając je raz lub dwa razy, do ładnego zarumienienia, przez około 7 minut jeśli lubisz średnio wysmażone (termometr kuchenny powinien wskazywać 60-65 C w środku steka). Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i kurki i smaż aż odparuje z nich wilgoć i delikatnie się zarumienią, przełóż na talerz i odstaw. Heat grill or heavy bottom pan and cook the steaks over moderate heat, turning once or twice, until lightly charred, about 7 minutes for medium-rare meat. Przełóż je na deskę do krojenia i daj im odpocząć przez minimum 5 minut, po czym podaj polane sosem kurkowym i posypane pietruszką. Simmer covered on low heat until for 10 minutes, stirring occasionally, next remove the cover and continue to cook for another 5 minutes and season to taste with salt and pepper. Heat medium pan over medium heat, add oil and chanterelles and cook unil lightly browned, transfer on the plate and set aside. Dziś proponuję je w aromatycznym sosie na winie ze śmietanką i ziołami, który cudownie pasuje do klasycznego, średnio wysmażonego steka, któremu nikt się nie oprze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/szybki-stek-z-sosem-kurkowym-easy-steak-with-chanterelle-sauce/