Dwie dorosłe porcje obiadowe i dwie dziecięce. Author: www.cookingforemily.pl Serves: 4 Ingredients - 2 torebki brązowego ryżu (200g) - 2 torebki brązowego ryżu (200g) - 1 cebula - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 ząbek czosnku - 3 łyżki oliwy - 3 łyżki oliwy - 200 g szpinaku - 200 g szpinaku - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu sojowego - sok z ½ limonki lub 2 łyżki soku z cytryny - sok z ½ limonki lub 2 łyżki soku z cytryny - 3 jajka - 3 jajka - 2 łyżka posiekanego szczypiorku Instructions A tu inna wersja smażonego ryżu – z porem i jajkiem Smażony ryż ze szpinakiem i jajkiem Prep time Cook time Total time Proste wegetariańskie danie na obiad. Pozostałą ⅓ zostawić na patelni -to będzie porcja dla dziecka ( 2 porcje obiadowe) do której należy wbić jajko, wymieszać i chwilę podsmażyć aż się jajko zetnie. - Dodać ryż i chwilkę podsmażyć, dodać posiekany szpinak i przesmażyć mieszając od czasu do czasu, aż szpinak i ryż się dobrze wymieszają a szpinak straci na objętości. - Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, dodać czonek i smażyć kolejne 3 minut. Można też wykorzystać resztki ryżu z innego dania – i ja właśnie w takich okazjach najczęściej przygotowuję smażony ryż. - Szpinak można zastąpić boćwiną albo jarmużem – ale wtedy należy liście trochę podgotować wcześniej w wodzie, odcisnąć i drobno posiekać. Podawać ze szczypiorkiem - Pozostałe ⅔ ryżu podzielić na 2 porcje.