Serek z jogurtu greckiego z duszonym rabarbarem

Śniadania
11.05.2018 7:43
Serek z jogurtu greckiego z duszonym rabarbarem

W zależności od tego jak długo się on odsącza może mieć różną konsystencję – minimum to 12 godzin i wtedy jest taki gęstym twarożkiem, ale jak odsączycie go dłużej i potem zostawicie jeszcze w lodówce to będzie przypominał zbity twaróg – z takiego sera można ulepić kulki, obtoczyć w ziołach i zamarynować w oliwie. I już czekam na truskawki, bo będą idealne do niego. - 2 duże opakowania jogurtu greckiego (po 400 g) - 4-5 łodyg rabarbaru - sok z 1 pomarańczy - szczypta kardamonu - 2 łyżki miodu - Sitko wyłożyć gazą i przełożyć do niego jogurt - zostawić do odsączenia na minimum 12 godzin. Jeżeli nie to bardzo Was zachęcam, bo jest to wyjątkowo proste (właściwie słowo robiliście jest tu nadużyciem bo on robi się sam) a ser pozyskany w ten sposób jest delikatny, pyszny i może mieć wiele zastosowań. A jako, że jest sezon na rabarbar proponuję Wam dodatek w postaci gotowanego w soku pomarańczowym rabarbaru z dodatkiem kardamonu i miodu. Ja go lubię podawać ze słodkimi dodatkami, w konsystencji gęstego, kremowego twarożku – bardzo mi w tej formie przypomina francuski fromage frais, którym zajadałam się mieszkając we Francji.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2018/05/labneh-z-rabarbarem/