Składniki: 250 g surowych krewetek 4 dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i posiekane (bez gniazd nasiennych) lub puszka pomidorów 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 jajko 200 g makaronu ryżowego – szerokie wstążki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka słodkiego chili 1 łyżeczka cukru Mała garść bazylii (najlepiej tajskiej) 3 łyżki oleju Przygotowanie: Wówczas wyłóż na patelnię posiekne pomidory, dodaj sos sojowy i rybny, sos chili i łyżeczkę cukru, wymieszaj i smaż z 5 minut, aż wytworzy się lekki sos pomidorowy. Jeszcze inna teoria jest taka, że wstawiony Taj wrócił do domu, sklecił sobie jedzenie z tego co było pod ręką i w ten sposób wynalazł pad ki mao. Super danie na wynos Pad ki mao tłumaczy się raczej jako makaron pijaczka, ale na świecie danie znane jest pod nazwą pijane kluski (noodle). Krok 3 W małej miseczce ubij lekko jajko, wylej na patelnię z krewetkami, smaż aż się zetnie. Skład, poza podstawą, którą tworzy makaron ryżowy, sos sojowy, sos rybny, chili z czosnkiem i bazylią, jest dość dowolny. Makaron trafił do Tajlandii wraz z emigracją z Chin i został dostosowany do lokalnych gustów po zastosowaniu kilku zmian. Krok 2 W woku lub na patelni rozgrzej olej i wysyp na niego posiekany czosnek. Jak by nie było z egzegezą pijanego makaronu jest to danie bajecznie łatwe i smaczne. Makaron doskonale sprawdza się jako danie na wynos. Przełóż na patelnię makaron, wymieszaj z sosem. Smaż mieszając, po minucie dodaj krewetki i smaż aż zrobią się różowe – 2-3 minuty.