Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami

Malgorzata
Ciasta
15.08.2018 10:33
Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami

Składniki: 180 g cukru 6 śliwek, bez pestek, pokrojonych na 6 klinów każda starta skórka z 1/2 pomarańczy 120 g masła, w temp. pokojowej 2 jajka 50 g zmielonych migdałów 120 g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na karmelizowane migdały: starta skórka z 1/2 pomarańczy 25 g brązowego cukru 25 g masła 70 g migdałów, z grubsza posiekanych Przygotowanie: English version Plum and candied almond cake (12 servings) Ingredients: 180 g caster sugar 6 plums, cut each into 6 segments grated zest of 1/2 orange 120 g butter, softened 2 eggs 50 g ground almonds 120 g flour 1 1/2 teaspoons baking powder Ingredients for candied almonds: grated zest of 1/2 orange 25 g brown sugar 25 g butter 70 g whole almonds, chopped Preparation: Dziś przedstawiam w końcu coś słodkiego 😉 Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto migdałowe ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami doskonale komponuje się z kawunią, szczególnie w niedzielne popołudnie. Mix the butter and remaining sugar until light and fluffy, next while mixing add the eggs one at a time and add the ground almonds, flour and baking powder and mix until we combined. Po 25 minutach pieczenia posyp migdałami wierzch ciasta i piecz kolejne 15-20 minut do zarumienienia lub suchego patyczka. Przełóż ciasto do formy, odlej płyn z miski ze śliwkami i ułóż je na wierzchu ciasta. Zmiksuj masło z resztą cukru do uzyskania puszystej masy, po czym miksując dodawaj po jednym jajku. W międzyczasie rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem, migdałami i skórką pomarańczową. After 25 minutes of baking, sprinkle over prepared topping and bake for a further 15-20 minutes or until golden.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/ciasto-ze-sliwkami-i-karmelizowanymi-migdalami-plum-and-candied-almond-cake/