Składniki
- 700 udźca z jelenia
- 250 g pieczarek
- 200 g korniszonów
- 200 g passaty pomidorowej
- 150 ml bulionu wołowego *
- 50 ml wytrawnego, czerwonego wina **
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 duża cebula
- 5 owoców jałowca
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka smalcu
- świeżo mielony pieprz czarny
- sól
Przepis
- Mięso kroimy w plastry w poprzek włókien, a następnie w podłużne kawałki. Mięso oprószamy mąką i mieszamy, aby każdy kawałek mięsa dokładnie pokryła mąka. W rondlu do duszenia rozgrzewamy smalec. Na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy porcję mięsa i obsmażamy, aby mięso przyrumieniło się z każdej strony. Podsmażone mięso przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz w rondlu. Wszelkie przyrumienienia na dnie rondla są jak najbardziej wskazane. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę i chwilę smażymy.
- Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i dalej smażymy na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki oraz cebula delikatnie się przyrumienią całość zalewamy winem. Jeśli coś przywarło do dna, przy pomocy drewnianej łyżki ściągamy wszystkie smaki z dna patelni. Dodajemy pomidory, bulion wołowy, mięso, pokrojone korniszony oraz wszystkie przyprawy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i dusimy przez godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę i jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Stroganowa podajemy z pajdą pachnącego, świeżego chleba.
- * użyłam domowego bulionu
- ** użyłam wina Corte alle Mura Chianti