Stroganow z jelenia

Małgorzata
Obiad
14.08.2018 15:18
Stroganow z jelenia

Składniki

  1. 700 udźca z jelenia
  2. 250 g pieczarek
  3. 200 g korniszonów
  4. 200 g passaty pomidorowej
  5. 150 ml bulionu wołowego *
  6. 50 ml wytrawnego, czerwonego wina **
  7. 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  8. 1 duża cebula
  9. 5 owoców jałowca
  10. 3 ziarna ziela angielskiego
  11. 2 liście laurowe
  12. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  13. ½ łyżeczki ostrej papryki
  14. 1 płaska łyżka mąki pszennej
  15. 1 łyżka smalcu
  16. świeżo mielony pieprz czarny
  17. sól

Przepis

  1. Mięso kroimy w plastry w poprzek włókien, a następnie w podłużne kawałki. Mięso oprószamy mąką i mieszamy, aby każdy kawałek mięsa dokładnie pokryła mąka. W rondlu do duszenia rozgrzewamy smalec. Na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy porcję mięsa i obsmażamy, aby mięso przyrumieniło się z każdej strony. Podsmażone mięso przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz w rondlu. Wszelkie przyrumienienia na dnie rondla są jak najbardziej wskazane. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę i chwilę smażymy.
  2. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i dalej smażymy na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki oraz cebula delikatnie się przyrumienią całość zalewamy winem. Jeśli coś przywarło do dna, przy pomocy drewnianej łyżki ściągamy wszystkie smaki z dna patelni. Dodajemy pomidory, bulion wołowy, mięso, pokrojone korniszony oraz wszystkie przyprawy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i dusimy przez godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę i jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Stroganowa podajemy z pajdą pachnącego, świeżego chleba.
  3. * użyłam domowego bulionu
  4. ** użyłam wina Corte alle Mura Chianti