Składniki
Pulpeciki
- 400 g udźca z jelenia
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 25 g masła
- szczypta suszonego cząbru
- szczypta suszonego rozmarynu
- szczypta suszonego estragonu
- pieprz czarny
- sól
Sos
- 350 g brązowych pieczarek
- 400 ml bulionu wołowego
- 150 ml brandy
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 owoce jałowca
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki suszonego cząbru
- ½ suszonego rozmarynu
- ½ suszonego estragonu
- szczypta cukru
- pieprz czarny
- sól
Przepis
Pulpeciki
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy chwilę, aby cebula zmiękła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso jelenia mielimy, dodajemy musztardę, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy przez 10 minut, aby składniki się połączyły i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki z każdej strony, aż będą rumiane. Przekładamy na talerz.
Sos
- Na tą samą patelnię wrzucamy masło i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na bardzo wysokim ogniu, aż wszystkie soki odparują, a pieczarki będą rumiane. Zmniejszamy temperaturę, dodajemy paprykę wędzoną oraz mąkę i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy bulion wołowy, brandy oraz jałowiec. Delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki zeskrobujemy z patelni to co do niej przywarło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę oraz cukier. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy kolejne 10 minut. Klopsiki podałam z makaronem tagliatelle. Świetnie również będą smakować z kaszą bądź ziemniakami.
Notes
- - Pamiętajmy, że mięso musi pochodzić ze zidentyfikowanego miejsca i koniecznie musi być przebadane przez weterynarza, aby potwierdził, że mięso nadaje się do spożycia.
- - Do dania polecam łagodne w smaku wino ze szczepu Shiraz, które świetnie pasuje do dań z dziczyzny.