Klopsiki z jelenia w sosie pieczarkowym z brandy

Małgorzata
Obiad
14.07.2018 18:47
Klopsiki z jelenia w sosie pieczarkowym z brandy

Składniki

Pulpeciki

  1. 400 g udźca z jelenia
  2. 1 średnia cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
  5. 1 jajko
  6. 2 łyżki bułki tartej
  7. 2 łyżki oleju słonecznikowego
  8. 25 g masła
  9. szczypta suszonego cząbru
  10. szczypta suszonego rozmarynu
  11. szczypta suszonego estragonu
  12. pieprz czarny
  13. sól

Sos

  1. 350 g brązowych pieczarek
  2. 400 ml bulionu wołowego
  3. 150 ml brandy
  4. 150 ml kwaśnej śmietany
  5. 2 łyżeczki musztardy Dijon
  6. 1 łyżka mąki pszennej
  7. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  8. 3 owoce jałowca
  9. ½ łyżeczki wędzonej papryki
  10. ½ łyżeczki suszonego cząbru
  11. ½ suszonego rozmarynu
  12. ½ suszonego estragonu
  13. szczypta cukru
  14. pieprz czarny
  15. sól

Przepis

Pulpeciki

  1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy chwilę, aby cebula zmiękła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso jelenia mielimy, dodajemy musztardę, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy przez 10 minut, aby składniki się połączyły i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki z każdej strony, aż będą rumiane. Przekładamy na talerz.

Sos

  1. Na tą samą patelnię wrzucamy masło i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na bardzo wysokim ogniu, aż wszystkie soki odparują, a pieczarki będą rumiane. Zmniejszamy temperaturę, dodajemy paprykę wędzoną oraz mąkę i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy bulion wołowy, brandy oraz jałowiec. Delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki zeskrobujemy z patelni to co do niej przywarło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę oraz cukier. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy kolejne 10 minut. Klopsiki podałam z makaronem tagliatelle. Świetnie również będą smakować z kaszą bądź ziemniakami.

Notes

  1. - Pamiętajmy, że mięso musi pochodzić ze zidentyfikowanego miejsca i koniecznie musi być przebadane przez weterynarza, aby potwierdził, że mięso nadaje się do spożycia.
  2. - Do dania polecam łagodne w smaku wino ze szczepu Shiraz, które świetnie pasuje do dań z dziczyzny.