Składniki: – 1 cebula – 3 cukinie – 3 papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona) – 2 ząbki czosnku – 1 szklanka czerwonej soczewicy – 2 szklanki wody – 500 ml passaty pomidorowej lub ok. 6 świeżych pomidorów – sól i pieprz – papryka słodka i papryka ostra – oregano i ulubione zioła – olej rzepakowy Przygotowanie: W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. W garnku o szerokim dnie podsmażamy na 3 łyżkach oleju pokrojone w kostkę papryki. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, po czym odcedzamy. Całość smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po chwili dodajemy do nich obrane i pokrojoną w kostkę cebule.