1 szklanka soku 100% z buraków (250 g) – ja użyłam takiego od LookFood ½ pęczka rzodkiewek – ok. 5 sztuk (75 g) ½ dużego ogórka wężowego (100 g) ?. Składniki: na 2 duże porcje 1 duże opakowanie bardzo gęstego jogurtu naturalnego (330 g) 1 opakowanie jogurtu Skyr (150 g) 9 sierpnia 2018 autor: Małgorzata Rusek Przetaczająca się przez nasz kraj fala upałów natchnęła mnie do zrobienia chłodnika buraczkowego na jogurcie naturalnym, z klasycznym dodatkiem rzodkiewki, ogórka i obowiązkowo dużej ilości koperku. ¼ łyżeczki soli (pomińcie, jeżeli sok zawiera sól) pieprz 1 ząbek czosnku ½ pęczka koperku (10 g) Jogurt połączyć z sokiem burakowym, olejem, czosnkiem, solą i pieprzem – polecam wykorzystać do tego blender, żeby składniki bardzo dokładnie się wymieszały. Postanowiłam, że skoro chłodnik, to nie włączam w ogóle kuchenki, więc zrobiłam chłodnik bez jajka, a jako dodatkowe źródło białka użyłam jogurtu Skyr.