Składniki: 220g mąki pszennej + około 1 szklanki mąki do podsypania podczas wyrabiania ciasta (użyłam mąki typ 500) 25g świeżych drożdży 100g mąki żytniej (użyłam mąki typ 720) 100 g miodu wielokwiatowego lub innego w miarę łagodnego 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków 20 g przyprawy do piernika 2 duże jajka 2-3 łyżki mleka 70 g cukru pudru 40 g masła 1 łyżeczka sody dodatkowo: polecam lekko polukrować pierniczki po upieczeniu (wystarczy cukier puder i cytryna) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (jeśli bardzo się spieszycie możecie pominąć ten etap, ja jednak polecam tak zrobić pierniczki się “napuszą). Do naszej mieszanki mąk z przyprawami wbijamy jajka, dodajemy rozpuszczony miód z masłem (przestudzony) i nasze drożdże (powinny ładnie “ruszyć w szklance). Każdą porcję rozwałkowujemy na placek grubości około 7mm (max 1 cm, ale lepiej cieńszy) i wycinamy kółka (mogą być też np. serduszka, ale nie stosujemy tu zbyt wymyślnych kształtów). W koszyku już mam zabawki dla maluchów 🙂 i produkty do pieczenia – filiżanki na muffinki, wałek do ciasta i najróżniejsze blaszki. Ja ostatnio korzystam z platformy zakupowej Shumee.pl , gdzie wszystko jest w jednym miejscu: zabawki i artykuły dla dzieci. Wyrobione ciasto (powinno się z niego łatwo utworzyć kulę) wykładamy na podsypany mąką blat/stolnicę/matę. A jeśli chodzi o wypieki, to… czas na przepis na pyszne drożdżowe pierniczki. Nie tylko świąteczne wypieki, które naprawdę warto przećwiczyć wcześniej (ja zawsze wymyślam jakiś nowy przepis, nowe ciasto), ale też też i całe zakupy. Wydawałoby się, że mamy jeszcze tyle czasu, ale wiem z doświadczenia, że biegnie on jak szalony (zwłaszcza przy małych dzieciach). Wystarczy skorzystać z promocji Poleć Rabat, Zyskaj Rabat i odbierz zniżkę 20 zł w prezencie od Masterpass. Czas pieczenia zależy od ich wielkości, około 9-12 minut (należy je obserwować, warto pierwszą partię zrobić mniejszą by wyłapać idealny czas dla waszego piekarnika). Wycięte pierniczki układamy w odstępach (2 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Co bardzo ciekawe każdy klient Shumee może korzystać z promocji wielokrotnie w czasie jej trwania. Przygotowanie: W małym rondelku podgrzewamy miód z masłem (aż do rozpuszczenia się masła). Ja bardzo nie lubię odkładać zakupów na ostatnią chwilę, tym bardziej, że przed Bożym Narodzeniem jest tyle wydatków. Rozcieramy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut. Dodatkowo zakupy na Shumee.pl więżą się z dużymi oszczędnościami. Warunkiem skorzystania z promocji jest posiadanie portfela Masterpass™ i podanie tam numeru swojej karty płatniczej lub kredytowej. Ja w tym roku zaplanowałam spore zakupy na Shumee. Obniżenie kwoty o 20 zł przy wyborze płatności Masterpass™ zyskacie już przy kwocie 50 zł.