Tort czekoladowy z awokado 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki kakao naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego kilka ziarenek laski wanilii/ aromat waniliowy 5 łyżek płynnego miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 3/4 szklanki mleka 1 dojrzałe awokado 1 dojrzały banan 100 g czekolady 70 % 5 łyżek miodu kilka ziarenek laski wanilii/ aromat waniliowy 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżka żelatyny owoce sezonowe Biszkopt: w misce wymieszaj mokre składniki (olej, aromat, miód, sok z cytryny, mleko) do uzyskania gładkiej konsystencji. Sałatka z awokado, truskawkami i serkiem feta 200 g świeżego szpinaku garść roszponki 1 dojrzałe awokado 200 g truskawek 100 g serka feta 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu sól, pieprz Szpinak i roszponkę opłukaj. Pudding z awokado i mango 1 dojrzałe awokado 1 mango 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzona i niewstrząśnięta przez minimum 12 godzin) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny garstka świeżych liści mięty garść owoców sezonowych Z mleczka kokosowego odlej wodę, przełóż do blendera. Pasta z awokado i jajek 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 4 jajka szczypiorek sól, pieprz Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny. Sernik na zimno z awokado i jagodami 150 g ciastek kruchych, np. owsianych 50 g orzechów 50 g wiórków kokosowych sok z 2 cytryn 50 g miodu płynnego 1 dojrzałe awokado 300 g twarogu półtłustego 4 łyżki suszonej żurawiny 300 g owoców jagodowych (malin/ jeżyn/ jagód/ borówek) 2 – 3 łyżki jogurtu typu greckiego wiórki kokosowe/orzechy/świeże owoce do posypania wg upodobań Tortownicę o wymiarach 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Sałatka z awokado, soją i brzoskwinią 1 dojrzałe awokado 2 duże brzoskwinie 2 – 3 garści roszponki 3/4 szklanki ugotowanej soi 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz kolorowy Awokado i brzoskwinie obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Zupa-krem z awokado 1 duże dojrzałe awokado 1 marchew 1 pietruszka 3 duże ziemniaki 1 por 1 – 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz płatki migdałów W tym czasie zmiksuj twaróg z awokado i sokiem z cytryny na gładki krem, a w innym naczyniu – owoce z jogurtem. Guacamole 2 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 1 spory ząbek czosnku sól/tabasco/papryczka chili/pomidor Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i rozgnieść go widelcem. Tatar z łososia i awokado 200 g wędzonego łososia 1 dojrzałe awokado sok z cytryny świeżo posiekany koper świeżo zmielony pieprz Zmiksuj razem z miąższem z mango, awokado, miodem, sokiem z cytryny i listkami mięty na gładki krem. Koktajl z awokado 1/2 dojrzałego awokado garść szpinaku 1 banan 1 szklanka truskawek 1 łyżka płatków owsianych 1/2 szklanki mleka Z miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny przygotuj dressing. Wyjmij schłodzony spód z zamrażalnika i ułóż na nim masę twarogową wymieszaną z żurawiną, a na wierch zmiksowane owoce. Kruche ciastka, orzechy, wiórki kokosowe, sok z 1 cytryny oraz miód rozdrobnij w misie blendera (w razie czego możesz dodać odrobinę wody). Łososia drobno posiekaj, skrop sokiem z cytryny, posyp pieprzem i wymieszaj z koperkiem. Podawaj posypane płatkami migdałów podprażonymi na patelni lub z chipsami z jarmużu. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj z olejem, miodem ekstraktem waniliowym oraz żelatyną rozpuszczoną w wodzie wg proporcji podanych na opakowaniu. Podawaj z pieczywem lub tostami z chleba pełnoziarnistego. Sałatkę podawaj z tostami z pieczywa pełnoziarnistego lub posypaną pestkami dyni. Awokado drobno posiekaj, skrop sokiem z cytryny. Następnie skropić sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posolić. Zblenduj z jajkami ugotowanymi na twardo.