Składniki 1 szklanka kaszy pęczak wymieszana z kaszą orkiszową 1/2 szklanki makaronu vermicelli 1/2 szklanki czarnej soczewicy 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta oregano szczypta suszonego rozmarynu sól, pieprz kawałek koziego sera listki świeżej bazylii pomidorki koktajlowe pesto kurkowe 50-80g świeżych kurek 5-6 suszonych pomidorów w oleju sól, pieprz Wykonanie 1. Latem wykorzystuję je do wielu potraw – począwszy od jajecznicy, przez zupę, tarty, zapiekanki, makarony, po właśnie pesto, które stworzyłam na potrzeby urozmaicenia smaku kaszotto. W trakcie gotowania dosypujemy przyprawy, aby kasza stała się aromatyczna w smaku. 2. Kurki oczyszczamy, myjemy i wrzucamy do gotującej się wody lekko osolonej. 4. Danie wykładamy do misek, na wierzch kruszymy kozi serek, dodajemy gałązki bazylii i pomidorki do dekoracji. Do rondla o grubym dnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy kaszę i soczewicę. Ja dodałam także trochę zalewy( na bazie oleju) z pomidorków. Danie tak posmakowało, że robiłam je dwa razy w jednym tygodniu.