Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno – przepis krok po kroku

Magdalena
Ciasta
05.08.2018 11:15
Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno – przepis krok po kroku

Aby przygotować sernik waniliowy z kajmakiem, będziecie potrzebować: - - 10 dag mąki ryżowej - 5 dag mąki kukurydzianej - 5 dag skrobi ziemniaczanej - 10 dag schłodzonego masła lub margaryny (można zmieszać w proporcjach 50/50) - 2 żółtek - 3 łyżeczek śmietany 30% (może być 18%) - 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy) - skórki startej z jednej cytryny Moja wersja jest oczywiście bezglutenowa, ale możecie śmiało zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 20 dag mąki pszennej 😉 Do przygotowania masy będziecie potrzebować: - 1 kg sera waniliowego do sernika - 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego - 15 g żelatyny spożywczej - 50 ml gorącej wody - 250 ml śmietany 36% Do przygotowania polewy do sernika będziecie potrzebować: - 6 łyżek cukru pudru (u mnie zmielony cukier brązowy) - 4 łyżek kakao - 8 łyżek śmietany 30% - kostki margaryny Sernik waniliowy z kajmakiem – wykonanie krok po kroku: 1. Puszkę z mlekiem skondensowanym umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy przez 3 godziny. Będzie to sernik waniliowo-kajmakowy z polewą czekoladową, na kruchym, bezglutenowym spodzie, w dodatku na zimno. No i jest to idealne ciasto na lato, bo podajemy je na zimno, prosto z lodówki. Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno – przepis krok po kroku W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną śmietanę i dodajemy ją do masy serowo-kajmakowej z żelatyną. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego i wkładamy na 20-30 minut do lodówki. Przestudzoną żelatynę mieszamy ponownie łyżeczką, by nabrała jednolitej konsystencji, po czym dodajemy do niej po łyżce masy serowo kajmakowej (w sumie 6 łyżek) i mieszamy do połączenia składników. Skusicie się na taki sernik waniliowy z kajmakiem? Polecam też inne moje przepisy na ciasta: Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą Domowe ptasie mleczko bez pieczenia 3. Na blat wysypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich masło/margarynę, śmietanę, żółtka oraz skórkę z cytryny. 7. Ciasto rozprowadzamy dłońmi na dnie formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. I dzisiaj na tapetę bierzemy właśnie sernik – tym razem, w wyjątkowej odsłonie. 16. W osobnej misce mieszamy śmietanę z kakao i rozcieramy, by nie było grudek. Gdyby ktoś mnie zapytał, jakie jest moje ulubione ciasto, to wymieniłabym dwa – brownie, czyli ciasto czekoladowe oraz sernik. Całość zrobi się na początku bardzo sucha i gęsta, ale w miarę rozcierania, zmieni konsystencję. Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową (bezglutenowy) Nasz sernik waniliowy z kajmakiem jest gotowy do podania Gdy sernik waniliowy z kajmakiem stężeje, przygotowujemy polewę. W trakcie gotowania trzeba pamiętać o uzupełnianiu wody – puszka ma być przez cały czas przykryta wodą. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania 😉 5. 😀 W dodatku jest prosty w przygotowaniu, bo pieczemy tylko spód.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/sernik-waniliowy-z-kajmakiem-przepis/