- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
2 sztuki papryki
1 Sztuka papryki żółtej
1 Sztuka Papryka zielona
4 sztuki kiełbasy zwyczajnej
4 sztuki pomidora
2 sztuki cebuli
1 Sztuka cukinii
3 sztuki ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
0,2 sztuki natki pietruszki - pęczek
Przepis
Kaloryczność: wysoka
Koszt: powyżej 20 zł
Przygotowanie:
Pokroić papryki w kostkę, najlepiej wykorzystywać papryki wszystkich kolorów, bo potrawa jest wtedy bardzo kolorowa oraz papryki różnych kolorów zawierają różne przeciwutleniacze, które się uzupełniają.
Sparzyć pomidory i obrać je ze skórki, chyba, że lubimy skórkę z pomidorów. Następnie pokroić je w ćwiartki.
Cukinie umyć, a następnie pokroić wraz ze skórką w kostkę.
Pokroić cebulę w kosteczkę.
Kiełbasę pokroić najpierw w talarki, następnie jeszcze na pół.
Rozgrzać oliwę na patelni oraz zeszklić na niej cebulę,
Następnie dodać kiełbasę oraz czosnek i je podsmażyć – najlepiej robić to odrazu w garnku, jeśli nie chcemy potem ich przekładać i brudzić dodatkowych naczyń)
Dodać paprykę oraz cukinie oraz dusić na małym ogniu pod przykryciem 5-10 minut.
Dodać pomidory oraz dusić na średnim ogniu kolejne 15 minut.
Leczo można podawać z ryżem lub chlebem.
Smacznego!