Już nawet mam ją w domu, ale do przejrzenia reszta posiadanych składników i ilość słoików 😉 SAŁATKA OGÓRKOWA Z KAPUSTĄ I PAPRYKĄ Składniki: 4 kg ogórków 1 kg kapusty 1 kg papryki 1/2 kg marchewki 1/4 kg pietruszki 10 łyżek posiekanej natki pietruszki 4 łyżki soli Zalewa: 1 szkl. Mieszkam na wsi, więc wiem jak to czasem bywa trudno wydostać się do cywilizacji 😉 W tym roku sałatek zrobiłam dwa rodzaje – poniżej pierwszy przepis na sałatkę ogórkową z kapustą i papryką. Zabrakło tylko czasu na nowy zapas tych z musztardą (przepis), a już tak długo planuję zmienić im zdjęcie 😀 więc może jeszcze zrobię, jeszcze jakieś ostatki ogórków na polu są. A na drugą sałatkę przepis już niebawem – dostałam go od jednej z obserwatorek na Instagramie i bardzo mi przypadł do gustu. W tym roku poszalałam z ogórkami i zrobiłam zapas kiszonych (przepis), korniszonych, kanapkowych (przepis), krokodylków (przepis), sałatek… Improwizowałam w sumie z konieczności, bo okazało się, że jednak nie wszystko mam, a tu już sklepy były pozamykane, a składniki podszykowane… Na wierzch każdego słoika wlej 1-2 łyżki oleju (w zależności od wielkości słoika). Do wyparzonych słoików nakładaj sałatkę wraz z zalewą – tak, aby na wierzchu była warstwa zalewy, a składniki były zakryte. Na szczęście z reguły udają mi się takie eksperymenty i tym razem też 😉 . Ogórki namocz w zimnej wodzie (zazwyczaj zostawiam na około 20 minut), dokładnie wymyj i odetnij końcówki. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę lub paseczki. Kapustę obierz z wierzchnich liści i poszatkuj.