Z racji tego, że waniliowe szybko się skończyły, a nie było czasu na nową produkcję, postanowiłam pójść trochę na skróty i wypróbować prosty przepis wymyślony tuż po zlustrowaniu lodówki, w której miałam pół kubka śmietanki, mleko skondensowane słodzone i kubek jagód prosto z rynku. Składniki 1 spora szklanka świeżych jagód 1/2 małego kubka śmietanki 36% (ok. 100g) kilka łyżek mleka skondensowanego słodzonego (dodaj do swojej ulubionej słodkości) Wykonanie Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Moja córka tak bardzo lubi lody, że to właśnie jej ulubiony deser stał się inspiracją do przygotowania uproszczonej wersji domowych lodów. Często jest tak, że bierzemy hulajnogi i razem mkniemy właśnie na ulubione lody. Zazwyczaj robię je na śmietance z całym rytuałem chłodzenia, a następnie ucierania w sorbetierze. Oprócz lodów budujemy, układamy choreografię do muzyki Męskiego Grania, eksperymentujemy w kuchni i … wspólnie tworzymy papierowe zabawki według projektu najmłodszej domowniczki. Co 30min (w ciągu1,5h) wyjmujemy i otwieramy pojemnik, aby kilka razy przemieszać masę. Wtedy lody łatwiej się nabiorą na łyżkę.