Na 2-3 porcje: około 400 g fasolki szparagowej około 300 g parówek 2-3 małe cebule 1 i 1/2 – 2 szkl. passaty pomidorowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 g ryżu sól, pieprz Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Gdy parówki nieco się przyrumienią, dodajemy osączoną fasolkę szparagową oraz passatę pomidorową (możemy danie podlać też około 1/3 szkl. wody). Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem (ryż można również dodać na patelnię i wymieszać z całością). Dodatkowo dobrze się sprawdzi pod koniec miesiąca, gdy za bardzo nie ma co wyciągnąć z portfela;) Danie fantastyczne, gdy nie chce nam się obierać ziemniaków, przygotowywać jarzynki czy surówki, ani panierować i smażyć mięsa. Udostępnij Zapisz Dziś podałam pomidorową potrawkę z fasolką szparagową, parówkami oraz ryżem.