- 1 sałata rzymska - garść/dwie świeżego szpinaku - 200 g pomidorków koktajlowych - 1 mała czerwona cebula - 4-5 filecików anchois - 3 jajka - kilka czarnych oliwek - około 300 g świeżego tuńczyka (ewentualnie 1-2 puszki tuńczyka z sosie własnym) - sól morska, pieprz - opcjonalnie – grzanki i kiełki Sos miodowo-musztardowy: - 4 łyżeczki musztardy - 3 łyżeczki płynnego miodu - 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soku z cytryny lub 1 łyżeczka białego octu winnego W zasadzie zamówiłam ją głównie z chęci spróbowania grillowanego tuńczyka, bo dotąd jedyny jaki jadłam to taki z puszki;) Sałatka mnie oczarowała, toteż powiedziałam sobie, że zrobię taką w domu. Zawzięłam się jednak, że nie zrobię jej z tuńczyka z puszki i…. w końcu, po dość długim czasie JEST:) Sałatka okazała się rewelacyjna w smaku. Grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 1,5-2 minuty z każdej strony (w środku mięsko ryby powinno być lekko różowe) – lub minimalnie dłużej, wg własnych preferencji. Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą, aż do otrzymania gładkiej konsystencji (najlepiej jest zrobić to umieszczając wszystkie składniki w małym słoiczku z wieczkiem i dość energicznie potrząsać ręką). Sałatka nicejska Raz na jakiś czas lubimy z mężem zjeść coś nietypowego na mieście. Po ostudzeniu obieramy i kroimy na połówki lub na ćwiartki. Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to,że znalezienie w moim mieście świeżego tuńczyka nieco utrudniało sprawę;) Pomidorki kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka. Świeżego tuńczyka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.