Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta
27.07.2018 17:25
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – ciasto czekoladowe z gruszkami – tort czekoladowy z owocami – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO drożdżowe ze śliwkami i kruszonką PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub dwukrotnie więcej świeżych) – 250 ml ciepłego mleka – 100 g cukru – 1 cukier z prawdziwą wanilią – szczypta soli – 80 g roztopionego masła – 1 jajko i 2 żółtka – 1 kg śliwek węgierek SKŁADNIKI KRUSZONKA: – 180 g mąki pszennej – 100 g cukru – 16 g cukru wanilinowego – 125 g roztopionego masła – 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Polecam też: – knedle ze śliwkami – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką sypana szarlotka Na papier wyłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe, na cieście połóż śliwki rozciętą częścią ku górze, a następnie posyp całość kruszonką. Wszystko wyrób na sprężyste i lekko klejące ciasto, pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h. Tak przygotowanie ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut w zależności od temperatury pomieszczenia. Tak wiem nie powinno się jeść ciepłego ciasta, ale świadczy to o jego smaku, tym bardziej że nie jestem łasuchem 🙂

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka/