Domowy ketchup z cukinii – przepis krok po kroku

Magdalena
Przetwory
27.07.2018 18:31
Domowy ketchup z cukinii – przepis krok po kroku

Jeśli tak jak ja, lubicie takie domowe zamienniki klasyki, to bardzo Wam polecam wypróbowanie tego przepisu! 🙂 Domowy ketchup z cukinii – przepis krok po kroku Aby przygotować domowy ketchup z cukinii, będziecie potrzebować: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 500 g koncentratu pomidorowego 300 g cukru (u mnie cukier brązowy) 200 ml octu (1 szklanka) 1 łyżeczki pieprzu (u mnie pieprz ziołowy) 1 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki chilli soli (ja używam różowej soli himalajskiej) Dlatego dzisiaj, pozostając w temacie przetworów, mam dla Was przepis na domowy ketchup z cukinii 😉 Tym razem będzie to przepis, który kilka lat temu dostałam od mojego Dziadzia. Domowy ketchup z cukinii – wykonanie krok po kroku: 1. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy, a cebulę obieramy i kroimy. Od tego czasu, domowy ketchup z cukinii jest obowiązkowym punktem na mojej liście przetworów. Po tym czasie, wyciągamy słoiki, po czym jeszcze raz dokładnie dociskamy i dokręcamy wieczka, a następnie odwracamy je do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na dobę. Przed schowaniem słoiczków z ketchupem należy się upewnić, że nic z nich nie wyciekło, a zakrętki mocno trzymają 🙂 Otrzymany ketchup gotujemy jeszcze przez 5 minut, po czym jeszcze gorący, nakładamy do wyparzonych słoików, które dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Skusicie się na taki domowy ketchup z cukinii? Po tym czasie odcedzamy z puszczonej przez nie wody i całość wrzucamy do garnka. Nasz domowy ketchup z cukinii jest już gotowy. W tym celu: Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką tak, aby się ze sobą nie stykały, a woda mogła między nimi swobodnie przepływać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/domowy-ketchup-z-cukinii-przepis/