Chleb nocny na zakwasie ze złotym lnem i słonecznikiem

Śniadania
26.07.2018 16:20
Chleb nocny na zakwasie ze złotym lnem i słonecznikiem

1 szklanka zakwasu żytniego 1 szklanka mąki pszennej graham T 1850 grubomielonej 1 szklanka wody 1000 g mąki pszennej T 650 3 szklanki letniej wody 3 łyżeczki soli 1/4 szklanki mielonego ostropestu 3/4 szklanki ziarenek złotego lnu + do posypania chleba 3/4 szklanki słonecznika Rano zrobiłam zaczyn, czyli wymieszałam zakwas z wodą i mąką, przykryłam miskę folią i zostawiłam na 12 - 14 godzin. Po upieczeniu i wyjęciu z foremek spryskałam chleb wodą i studziłam na kratce. Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut. Wyrośnięty do brzegów foremek chleb spryskałam wodą i posypałam ziarenkami lnu złotego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2018/07/chleb-nocny-na-zakwasie-ze-zotym-lnem-i.html