Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12) 195 kcal B 9 g W 12 g T 12 g Składniki: spód Przygotowanie: - 100 g herbatników (u mnie pełnoziarniste) - 60 g masła rozpuszczonego - 500 g twarogu (u mnie półtłusty 3-krotnie zmielony) - 200 g śmietanki kokosowej lub 30% - 2 opakowania galaretek cytrynowych+500 ml wody - cukier/słodzik wedle uznania - ok 500 g owoców (u mnie wiśnie, maliny, borówki) - 1 opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej Przygotowanie: Dowolność owoców jest tutaj dość szeroka (tylko uważajcie na takie owoce jak np. kiwi, bo zawiera w sobie enzymy, które uniemożliwiają ścięcie galaretki). Sernik na zimno z owocami i galaretką lipca 25, 2018 / 10 Śnieżno biały sernik na zimno z owocami w galaretce i maślanym spodem. Zależało mi, aby było wysokie, ale jak wykonacie je w 20 cm formie również będzie dość wysokie i cała galaretka będzie wykorzystana. Gdy galaretka będzie już zimna i tężejąca, zalewamy nią owoce i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Chodź przyznam, że przez to nie wylałam całej galaretki na owoce. Wolałam nie ryzykować i nie lać po sam brzeg, bo przy przenoszeniu do lodówki mogłoby się to źle skończyć. - Galaretki cytrynowe przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Alternatywą oczywiście jest dać galaretkę normalną i nie dosładzać masy, lecz tę kwestie pozostawiam już Wam. Kiedy masa sernika lekko już stężeje, wciskamy delikatnie owoce i wkładamy ponownie do lodówki.