Składniki
- 1 średni kalafior
- 300 g szynki wędzonej *
- 1 puszka kukurydzy
- 1 średni por
- 1 duża papryka pomarańczowa
Sos
- 3 łyżki majonezu **
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 pęczek świeżego koperku
- pieprz czarny
- sól
Przepis
- Kalafiora sparzamy wrzątkiem i dzielimy na różyczki. Ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Szynkę kroimy w drobną kostkę (bez skóry). Pora kroimy wzdłuż na cztery części i drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę.
Sos
- Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy posiekany koperek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy. Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Wstawiamy do lodówki, aby sałatka się schłodziła.
- * użyłam dobrej jakości szynki
- ** użyłam majonezu kieleckiego