Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 1/2 cebuli drobno posiekanej 3 ząbki czosnku posiekane w plasterki 4 pomidory malinowe posiekane w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych lub duża garść pokrojonych pomidorków koktajlowych lub puszka pomidorów w zalewie Następnie wylej na patelnię z sosem pomidorowy i zamieszaj szybko, tak żeby śmietana nie ścięła się w kontakcie z gorącą patelnią. Opakowanie śmietany 12 proc. (150 g) 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól: 2 łyżeczki do przyprawienia kurczaka plus około 1 łyżeczki do przyprawienia sosu Włóż do śmietanowego sosu kurczaka i duś na wolnym ogniu bez przykrycia przez 5 minut. W pierwszym przypadku danie jest gotowe w 20 minut. Piersi oczywiście smażą się krócej, za to nogi, wymagające więcej cierpliwości, mają więcej smaku, a wytopiony podczas długiego smażenia tłuszcz stanowi wspaniałą bazę sosu śmietanowego. Odwróć na drugą stronę i smaż w taki sam sposób przez kolejne 15 minut. Krok 1 W szerokim rondlu lub patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Krok 2 Na tłuszcz wytopiony z kurczaka wysyp posiekaną cebulę. Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym, posól, popieprz i połóż na rozgrzanym oleju skórką w dół. Liczba porcji: 2 Kurczaka po toskańsku można zrobić na dwa sposoby: szybszy i wolniejszy. Smaż na średnim ogniu 5 minut aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Smaż 15 minut, co jakiś czas przesuwając kurczaka po patelni. Dodaj do śmietany łyżeczkę sosu z patelni i energicznie wymieszaj, żeby ją zahartować. Wystarczy sześć składników, żeby zrobić danie, które smakuje jak zamówione w restauracji.