Falafel - kotleciki z ciecierzycy

Joanna
Obiad
19.07.2018 17:23
Falafel - kotleciki z ciecierzycy

! FALAFEL Z CIECIERZYCY SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 i 1/2 łyżeczki kuminu 1 i 1/2 zmiażdżonej kolendry sok z cytryny garść posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki kaszy kukurydzianej + około 1/2 szkl do panierki 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody olej rzepakowy do głębokiego smażenia PRZYGOTOWANIE: Ciecierzycę surową / nie z puszki/ moczymy około 15 godzin. SOS JOGURTOWY Z TAHINI DO FALAFEL: 2 rozgniecione ząbki czosnku 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini 1 szklanka jogurtu naturalnego naturalnego 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny sól, kumin i ostra papryka do smaku Miksujemy oryginalny sos tahini z czosnkiem i sokiem z cytryny. Można podawać z samą surówką, własnymi bułeczkami / polecam przepis na moje proste i szybkie bułeczki – wpis klik / lub z ryżem zrobionych z ziołami jak na risotto. Teraz, kiedy samochód pod ręką na propozycję półtorakilometrowego spaceru po chleb i mleko, patrzy na mnie z niedowierzaniem i z powątpiewaniem w oczach – czy ty tak na serio?! Podróżniczką z talią osy na huśtawce na Bali, grotołazem odkrywającym nowe podziemne miejsca w egzotycznych krajach, nurkiem w tropikach, kucharką największą na topie, o którą zabiegają wszystkie najlepsze restauracje, a może niezwykłą matką ze zmywarką w kuchni? Cebule kroimy w małe kawałki i przez praskę przepuszczamy ząbki czosnku i dodajemy do ciecierzycy wraz z solą, słodką papryką, kuminem, czarnym pieprzem, zmiażdżoną kolendrą oraz sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Jeśli nie mamy akurat oryginalnego sosu tahini, można posiłkować się sosem na bazie jogurtu z koncentratem pomidorowym i przyprawami z czosnkiem. Uwielbiamy dania jarskie, fasolowe, z ciecierzycy, kochamy kluchy pod każdą postacią, a wychowaliśmy się z mężem na racuchach, proziakach i ruskich pierogach. Mój mąż z racji bycia dzieckiem z typowej wsi podkarpackiej i odległości do szkoły 2 km w jedną stronę, był wybornym chodziarzem. Wracając do jednej z najprostszych, prastarej czynności, związanej z myciem garów, tak się zamarzyłam, nad wielką stertą kubeczków, talerzy, miseczek, garneczków. Falafel z ciecierzycy doskonale komponuje się z sosem tahini. Zrobiłam i oniemiałam z zachwytu – falafel z ciecierzycy czyli kotleciki wegatariańskie. Ja zalewam zimną wodą późnym wieczorem, tak aby na drugi dzień robić falafel z ciecierzycy w porze obiadowej. Nam falafel z ciecierzycy smakuje z sosem, jedzony rękami, pychota Ja – kobieta dojrzała – o ugruntowanym światopoglądzie – z drugiej strony niepoprawna marzycielka. To tak jak z obiadami warzywnymi, często na miarę weganizmu. A ranek nie zapowiadał się ciekawie… Codzienny kierat, upstrzony górą nieumytych naczyń, z racji od kilku dni popsutej zmywarki. Wodę odlewamy i blenderem / mój ma 600 W, słabszego nie polecam lub ewentualnie elektryczną maszynką do mięsa/ blendujemy ciecierzyce na dość gładką masę /nie musi być idealna/. Lubie mój dom, mimo, że okrutnie oddalony od sklepu, czwórkę moich dzieci, w tym trójkę rodzonych, te dwie sunie, które po deszczu wnoszą mi błoto na łapach. Z jakiego powodu zmieniamy w myślach swoje drugie życie. Falafel z ciecierzycy są niesamowicie chrupiące stanowią naprawdę ciekawe danie. Niesamowicie chrupiący z zewnątrz, a mięciutki w środku. Smażymy z obydwóch stron w głębokim oleju rzepakowym. Bardzo nam przypadł do gustu falafel z ciecierzycy. Analizując to, co mam i co osiągnęłam tak naprawdę nie mam ochoty na zmiany. Jest to mieszanka sezamowa, którą łączymy z jogurtem, przyprawami i czosnkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wkawiarence.pl/falafel-z-ciecierzycy/