Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach

Milena
Ciasta
18.07.2018 14:01
Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach

Składniki (na blaszkę o wymiarach 30×25 cm): około 2,5 paczki herbatników (250 g) 1200 ml mleka szklanka cukru 100 g mąki pszennej ( około pół szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (około pół szklanki) 100 g masła łyżka ekstraktu z wanilii 1 jajko 2 żółtka cukier puder do posypania Przygotowanie Szklankę mleka miksujemy dokładnie z oboma rodzajami mąk oraz jajkiem i dwoma żółtkami do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanie tego pysznego deseru zajmie około pół godziny, ale trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż jeśli chcemy, aby ładnie prezentowało się na talerzu, należy odczekać kilka godzin, aby masa budyniowa odpowiednio stężała. Nie raz jednak nie zachowywaliśmy tej zasady i pałaszowaliśmy ciasto od razu po przygotowaniu 🙂 Zamiast herbatników można użyć krakersów, wtedy deser otrzyma ciekawą słoną nutę, która bardzo dobrze komponuje się z tym deserem. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, na dnie układamy herbatniki, a na nie budyń, który powinien być jeszcze dość ciepły, ale nie gorący.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2018/07/napoleonka-bez-pieczenia/