Lodowy torcik z wiśniami

Krzysztof
01.04.2014 19:47
Lodowy torcik z wiśniami

Przepis

Składniki:

na spód:

2 jajka

2 łyżki mąki

100g czekolady gorzkiej

5 łyżeczek brązowego cukru

łyżeczka waniliowego ekstraktu

szczypta proszku do pieczenia

na masę:

400g jogurtu naturalnego

200ml serka waniliowego homogenizowanego

100ml śmietanki 30-36%

łyżka ekstraktu waniliowego

5 łyżek cukru

łyżka amaretto

80g czekoladowych ciasteczek

ponadto:

szklanka wydrylowanych wiśni

kilka ciasteczek do dekoracji

50ml śmietanki 30-36%

Wykonanie:

Dno i boki tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem brązowym. Cały czas ubijając dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 20 minut w temperaturze 180oC. Wystudzić, włożyć w formie do zamrażalnika.

Wszystkie składniki na masę (poza ciasteczkami) wymieszać razem. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie przelać ją do maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Ukręcone lody wymieszać z ciasteczkami, wylać na wcześniej upieczony i zamrożony spód. Na wierzch wyłożyć wiśnie i wcisnąć je w masę.

Zamrozić