Przepis
Składniki:
na spód:
2 jajka
2 łyżki mąki
100g czekolady gorzkiej
5 łyżeczek brązowego cukru
łyżeczka waniliowego ekstraktu
szczypta proszku do pieczenia
na masę:
400g jogurtu naturalnego
200ml serka waniliowego homogenizowanego
100ml śmietanki 30-36%
łyżka ekstraktu waniliowego
5 łyżek cukru
łyżka amaretto
80g czekoladowych ciasteczek
ponadto:
szklanka wydrylowanych wiśni
kilka ciasteczek do dekoracji
50ml śmietanki 30-36%
Wykonanie:
Dno i boki tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem brązowym. Cały czas ubijając dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 20 minut w temperaturze 180oC. Wystudzić, włożyć w formie do zamrażalnika.
Wszystkie składniki na masę (poza ciasteczkami) wymieszać razem. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie przelać ją do maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Ukręcone lody wymieszać z ciasteczkami, wylać na wcześniej upieczony i zamrożony spód. Na wierzch wyłożyć wiśnie i wcisnąć je w masę.
Zamrozić