Zupa z bobem, pomidorami, ryżem i pieczonymi pulpetami – składniki: Na zupę: 2 litry dobrego bulionu 2 białe cebule ząbek czosnku 50-70 g białego ryżu (w zależności od tego, jak gęstą zupę chcesz osiągnąć) 500 g bobu 500 g dojrzałych pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki kuminu sól i pieprz do smaku natka pietruszki do podania odrobina oliwy do podsmażania Na pulpety: 500 g mielonego schabu wieprzowego 1 jajko 50 ml wody czerstwa kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta z jego nadmiaru sól oraz pieprz odrobina oliwy do pieczenia. Zupa z bobem, pomidorami, ryżem i pieczonymi pulpetami – wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety umieścić w naczyniu, połączyć ze sobą i wyrobić na gładką, jednolitą oraz pikantną masę. Zupę z bobem uzupełnić w upieczone pulpety i podawać od razu z odrobiną natki pietruszki. Trochę jak dobra pomidorowa, a trochę jak zupa z fasolką i bobem, którą pokazywałam w zeszłym roku. Ta zupa z bobem to moja propozycja na obiad, kiedy nie planuję drugiego dania. Zupa z bobem i pomidorami zaciągnięta ryżem, a do tego pieczone pulpety. Zupa z bobem, pomidorami, ryżem i pieczonymi pulpetami. Zupa z bobem smakuje wyśmienicie także na drugi dzień. Za pomocą nawilżonej dłoni formować niewielkie kulki i układać na natłuszczonej oliwą blaszce/w naczyniu do pieczenia. Ja polecam go ugotować osobno, czyli: bób gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić, a gdy lekko przestygnie, obrać ze skórki.