A teraz czas na przepis na waniliowe placuszki na maślance 🙂 - 7 czubatych łyżek mąki pszennej - 1 szklanka maślanki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2-3 płaskie łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu* - 1 małe jajko - szczypta soli - olej do smażenia - do podania – ulubione owoce (u mnie borówki) i cukier puder *ilość zależy od tego jak słodkie placuszki lubicie Do miski wlewamy szklankę maślanki, dodajemy 1 jajko i mieszamy łyżką. Polecam Wam np. pyszną tartę (w przepisie z konfiturą), ale na spokojnie możecie dodać właśnie świeże borówki. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie lub deser (w zależności od dodatków). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy po łyżce masy. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam borówki 🙂 Idealne do placków, naleśników, koktajli, ciast i wszelkich deserów. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron.