Składniki: - 200 g masła, - 300 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao), - 3 jajka, - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków, - ok. 135 g mąki, - szczypta soli, - 1-2 garści połamanych orzechów włoskich. Krem: - 330 ml śmietany 30% (schłodzonej), - 250 g serka mascarpone (schłodzony), - 1 łyżka cukru (do smaku, można pominąć ciasto będzie i tak słodkie). Dodajemy do nich masę czekoladową i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Wkładamy do lodówki, krem stężeje na drugi dzień wtedy także będzie łatwiej kroić ciasto. Krem: Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, miksujemy do ubicia sztywnej masy. Krem: Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, miksujemy do ubicia sztywnej masy. Na taką pogodę proponuję tylko czekoladę i torcik brownie z kremem i malinami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min., aż ciasto lekko urośnie (do suchego patyczka).