Uniwersalny sos pomidorowy

Przetwory
10.07.2018 8:07
Uniwersalny sos pomidorowy

Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowym sosie Zapiekane kluski z jarmużem i cukinią Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej Kluski z cukinią i białym serem Warzywne mini pizze na spodzie z polenty Zapiekane muszle z dynią i serami Lazania z cukinii z mięsem Zapiekanka makaronowa jak plaster miodu Kremowa polenta z ratatouille i wiele, wiele innych 🙂 W żadnym jednak wypadku nie wylewajcie tej wody – warto ją przelać przez sitko i odstawić do ostygnięcia – będzie pyszna do wypicia. 5.0 from 4 reviews Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy Drukuj Prep time 10 min Cook time 30 min Total time 40 min Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy z pieczonych i przecieranych pomidorów. Ten sos pomidorowy pojawiał się już na blogu nie raz – bo to mój ulubiony sposób na robienie sosu pomidorowego, i w sezonie pomidorowym robię go cały czas, przerabiając w ten sposób nadmiar pomidorów. Jeżeli chcemy rzadszy sos (np do zrobienia zup) to razem z wodą jaka zostaje na dnie a jak chcemy gęsty to przełożyć tylko pomidory a wodę zlać przez sitko do miski - po wystygnięciu będzie pyszna do picia. Po upieczeniu pomidorów na dnie naczynia pozostanie rzadki płyn – możecie przełożyć same pomidory i je zmiksować bez tej pomidorowej wody – wtedy sos będzie gęsty lub dodać część (całość) by uzyskać rzadszą konsystencje. W zeszły weekend zrobiłam kilka słoików ajvaru, a resztę przerobiłam na sos ( dodałam potem do zapiekanki z cukinią, i do makaronu dla Emilki). Tak jak wspominałam ten sposób pojawił się na blogu nie raz przy okazji różnych dań ale stwierdziłam, że zasługuje na osobny wpis. Sos pasuje do wszystkich dań z pomidorami ( zupa, lazania, pizza, makaron, zapiekanki, pulpety, kluski etc), łatwo można regulować jego gęstość i smak – dodając różne zioła. Nie trzeba kroić w kostkę, nie trzeba obierać ze skórek i pozbawiać gniazd nasiennych, nie trzeba mieszać i czekać przy kuchni aż się rozgotuje. Pomidory trzeba upiec w całości z czosnkiem i oliwą, zmiksować, a następnie za pomocą sitka pozbyć się niepotrzebnych pozostałości (skórki i pestki).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2017/08/moj-ulubiony-najprostszy-sos-pomidorowy/