Tak przygotowane płatki orkiszowe wykładamy do pucharka lub wysokiej szklanki (mleko, którym są obficie nasączone płatki winno ścieknąć na dno pucharka tworząc białą warstwę – jak na zdjęciu). Składniki: - 100 g serka ricotta - 3 łyżki jagód + do posypania po wierzchu - 1/2 łyżki cukru pudru - 1 szklanka mleka - 7 łyżek płatków orkiszowych Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko. Ściągamy garnuszek z palnika i odstawiamy na około 5 minut, aby płatki wchłonęły większą ilość mleka. Idealne na deser, śniadanie lub od tak na “zachciewajkę 😉 Spróbujcie. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Jagodową ricottę wykładamy na płatki orkiszowe. Wierzch stanowi pyszna jagodowa warstwa na bazie serka ricotta.