Zapewniam Was, że dla tego ciasta, warto na chwilę zrezygnować z diety 😉 Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku Aby przygotować bezglutenowe kruche ciasto będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki kukurydzianej 5 dag skrobii ziemniaczanej 10 dag schłodzonego masła lub margaryny (można zmieszać w proporcjach 50/50) 2 żółtek 3 łyżeczek śmietany 30% (może być 18%) 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy) startej z jednej cytryny Ostatnio sporo było u mnie przepisów z kategorii fit, więc dzisiaj, dla odmiany, przychodzę do Was z pomysłem na ciasto, które do tej kategorii nie pasuje, ale z pewnością rozpieści Wasze podniebienia 😀 Tym razem, głównym bohaterem będzie rabarbar, czyli kolejny ze smaków dzieciństwa, bez którego nie wyobrażam sobie lata. Jako dziecko, rabarbar najchętniej jadłam pod dwoma postaciami – maczany w cukrze i w najlepszym na świecie placku autorstwa mojej Babci 🙂 Do dziś pamiętam ten zapach, który rozchodził się po całej kuchni i słodycz kruchego ciasta, połączoną z lekko kwaśnym smakiem rabarbaru. Ja piekłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm. Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – wykonanie krok po kroku: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dłońmi rozprowadzamy je na dnie formy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor przez ok. 15 minut. Do drugiego garnka wrzucamy 10 dag cukru oraz 2 łyżki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty, by cukier się skarmelizował. Polecam również inne moje przepisy, z wykorzystaniem kruchego ciasta: Bezglutenowe ciasteczka deserowe Bezglutenowa szarlotka Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Sernik na bezglutenowym kruchym spodzie A jeśli szukacie ciasta idealnego na upały, polecam Wam ciasto z musem z białej czekolady i kiwi. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Skusicie się na takie bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą? Z ciasta formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego, po czym wkładamy na 20-30 minut do lodówki. Do przygotowania karmelizowanego rabarbaru będziecie potrzebować: 80 dag rabarbaru 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 2 łyżki wody W celu jej przygotowania, do misy wlewamy 6 białek i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). Ze względu na to, że nie można odwrócić ciasta, aby zdjąć papier, przycinamy jedynie boki papieru by nie przeszkadzały w wykrawaniu porcji. W tym celu na blat wysypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich żółtka, masło/margarynę, śmietanę oraz skórkę z cytryny. Do przygotowania bezy będziecie potrzebować: 6 białek 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 1 łyżki skrobii ziemniaczanej I oczywiście formy do pieczenia.