Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami

Milena
Śniadania
06.07.2018 13:47
Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami

Składniki (na około 16 racuszków z twarogiem i jabłkami): - 1,5 szklanki mąki (360 g) - 250 g twarogu półtłustego - 3 jajka - 0,5 szklanki mleka (125 ml) - 0,5 szklanki śmietany 18% (125 ml) - 20 g drożdży - 3 łyżki oleju - 4 łyżki cukru - szczypta soli - łyżeczka aromatu waniliowego - jedno duże kwaśne jabłko (dałam 3 papierówki) - olej do smażenia Przygotowanie Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru. Szybko się je robi, trzeba tylko chwilę poczekać na wyrośnięcie rozczynu z drożdży, po czym mieszamy go zresztą składników i już można smażyć pyszne placuszki. Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujące się na blogu: Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek albo deser. Są wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Słodkie, z lekko kwaskową nutą za sprawą jabłek – rozpływają się w ustach! Rozczyn pozostawiamy na kilkanaście minut w ciepłym miejscu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2018/07/puszyste-racuszki-z-twarogiem-i-jablkami/