Składniki na zupę pomidorową: - 3 udka z kurczaka (skrzydełka też mogą być) - 2 średniej wielkości marchewki - pietruszka - kawałek pora - kawałek selera - 500 ml passaty pomidorowej - ulubiony makaron (dałam wstążki) - 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia Przygotowanie Najczęściej przygotowuję ją na rosole z dnia poprzedniego, tym razem jednak gotowałam udka i warzywa do pasztetu, czego efektem ubocznym był bulion, którego nie mogłam nie wykorzystać. Do zupy można dodać również udka obrane z kości – albo przygotować z nich pasztet czy potrawkę na obiad. Marchewki blendujemy lub ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy ponownie do wywaru. Zupę gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie z wywaru wyjmujemy warzywa i udka. Taka pomidorówka jest lekka, wręcz dietetyczna, gdyż do jej zagęszczenia wykorzystałam marchewki, a nie śmietanę. Udka zalewamy 2,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.