Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Kruche ciasto: - 2 szkl mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 żółtka z jajek kl. L - 130 g masła - 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % - 1/2 szkl cukru Nadzienie: - 200 ml gęstej śmietany 18 % - 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru (opakowanie 40 g) - 60 g cukru - 2 białka kl. L - szczypta soli Po tym czasie ciasto dzielimy na 1/2 i wykładamy je blaszki albo najpierw smarujemy blaszkę masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto. Po tym czasie ciasto dzielimy na 1/2 i wykładamy je blaszki albo najpierw smarujemy blaszkę masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto. Kruche Ciasto Z Jagodami I Śmietanowo-Budyniową Warstwą Ciasto wychodzi bardzo kruche, intensywnie jagodowe i z pysznym słodkim nadzieniem z kwaśnej śmietany której kończyła się ważność, a marnować jedzenia nie lubię więc idealnie wstrzeliła się w to ciasto :) Zapraszam :) Na masę następnie wykładamy jagody i przykrywamy całość drugą częścią kruchego ciasta, nakłuwamy z wierzch widelcem. Na masę następnie wykładamy jagody i przykrywamy całość drugą częścią kruchego ciasta, nakłuwamy z wierzch widelcem. Mieszamy delikatnie całość i wykładamy na na spód kruchego ciasta. Mieszamy delikatnie całość i wykładamy na na spód kruchego ciasta. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2.